Kun olen ollut mukana rakentamassa näin loistavaa järjestelmää, ajattelin nyt kokeilla sen toista puolta

Arekin tekninen asiantuntija John Joro on ollut uransa varrella mukana ideoimassa ja toteuttamassa työeläkejärjestelmän tärkeitä teknisiä uudistuksia. Samalla hänen vastuullaan on ollut käyttöpalveluiden luotettavuuden takaaminen kehityshankkeiden keskellä. Mitä oppeja konkari jakaisi jatkuvasti muuttuvalle toimintakentälle? 

John Joro2jpg
Kuvaaja: Vesa Laitinen

“Arekin työeläkealalle tuottamat yhteiset palvelut ovat integroituneet vahvasti koko työeläkekentälle. Keskeinen kysymys onkin aina ollut se, mitä ja miten palveluita uudistetaan, sillä osa palveluista on Arekilla, osa taas asiakkaiden hallinnassa”, Joro avaa.  

Joro on vastannut vuodesta 2011 lähtien Arekin käyttöpalveluista ja niiden uudistamisesta. Keskeinen tavoite on ollut saatavuuden ja kustannustehokkuuden parantaminen. Talo oli kuitenkin tullut tutuksi jo aiemmin uralla IBM:llä ja Accenturella työskennellessä. 

Tärkeä merkkipaalu oli myös laajan Yhella-projektin eli yhteisen eläkkeenlaskentajärjestelmän liikkeellelähtö, joka edellytti reippaasti taustatyötä. Yhellassa Cobol- ja PL/1-kielinen käännettiin javaksi ja eläkelaskenta siirtyi pilveen. 

”Tutkimme silloin paljon keskuskoneympäristöä ja miten sitä voitaisiin uudistaa. Yhellan osalta oli tärkeä löytää riittävän pieni ja eristettävä kokonaisuus, jolla pystyttiin todentamaan ratkaisun toimivuus (PoC)”, Joro kertoo. 

Joro on ollut mukana myös Meridea-sovellusalustan kontituksessa.  

”Olin siinä tekemässä alkupäätä, jossa haettiin ideoita, keskusteltiin eri toimittajien kanssa ja pyydettiin heiltä näkemyksiä alustan uudistamiseen. Alkuperäisenä tarkoituksena oli uudistaa Meridea-alustan päällä olevat sovellukset, mutta lopulta päädyimme hakemaan kustannussäästöjä kontituksen avulla. Varsinainen uudistaminen tapahtuu myöhemmin liiketoimintatarpeiden mukaisesti, ja uudistamisessa pystytään hyödyntämään pilvialustan välineitä ja tehokkuutta.”

 

Siirtymä uuteen ei onnistu ilman ymmärrystä vanhasta  

Kehityshankkeet ovat Joron mukaan olleet mielenkiintoisia, koska niissä näkee aina koko paletin alusta loppuun. 

”Maailma ympärillä muuttuu ja voimakkain tekninen kehitys tapahtuu pilviympäristössä. Vanhan siirtäminen fiksusti ja tehokkaasti uuteen edellyttää aina sitä, että luodaan uusia ratkaisuja. Parhaat ratkaisut saadaan kuitenkin niin, että tunnetaan olemassa olevat ratkaisut ja data. Tällöin pystytään hyödyntämään uuden tekniikan hyödyt, mutta saadaan mukaan vuosikymmeninä hioutuneet toiminnallisuudet.” 

Joro korostaa aikaa kestäviä ratkaisuja. 

”On tärkeää huolehtia siitä, että kustannukset pysyvät alhaisina ja toiminta on tehokasta. Kehittämiemme palveluiden pitää olla aina myös ihmisläheisiä.” 

Vaikka vuosien varrelle on mahtunut monenlaisia kehityshankkeita, Joro toteaa, että käyttöpalvelut ovat pitkälti kädet savessa työskentelyä palveluiden saatavuuden takaamiseksi. 

”Se, että tuotanto toteutuu hyvin, on helposti unohtuva asia. Meidän tehtävänämme Arekilla on ollut ennen kaikkea jatkuvan palvelun takaaminen. Kaikki meillä ymmärtävät työeläkejärjestelmän merkityksen.”

 

“Arekilla on aina ollut hyvä henki” 

Syyskuussa 2023 Joro siirtyi eläkkeelle. Eläkepäiviin hän suhtautuu rauhallisin mielin, sillä Arekilla löytyy kyllä osaamista. 

“Kun olen ollut mukana rakentamassa näin loistavaa järjestelmää, ajattelin nyt kokeilla sen toista puolta”, Joro naurahtaa. 

Arekilta mieleen jää erityisesti hyvä henki. 

“Arek on ollut minulle paras työyhteisö, missä olen ollut. Hyvä työyhteisö mahdollistaa sen, että voi onnistua, ylittää rajansa, tehdä virheitä ja liikkua pois mukavuusalueeltaan. Täällä ei ole myöskään sellaista kilpailua tai hierarkioita, mitä monissa isommissa taloissa.” 

Asiantuntijalle Arek tarjoaa Joron mielestä erinomaisen mahdollisuuden innovointiin ja ammatilliseen kehitykseen.  

“Opeteltavaa riittää moneksi vuodeksi ja samalla näkee aitiopaikalta koko työeläkekentän muutokset. Arekilla työntekijä pystyy keskittymään omaan osaamiseensa ja muokkaamaan omaa työkuvaansa juuri omiin vahvuuksiinsa sopivaksi. Ikinä ei jää pulaan ja aina löytyy apua. Lisäksi henkilökunnasta pidetään hyvää huolta, ja käytössä ovat pienen talon hyvät toimintatavat”, Joro kehuu. 

Eläkepäiville Joron tavoitteena on opetella eläkeläisen elämää, jakaa aikaa perheelle ja hyväntekeväisyystyölle, mutta myös matkustaa. 

“Tykkään tehdä kaikkea. Liikuntaa olen harrastanut aina – juoksua, pyöräilyä, uintia, mailapelejä. Sitä aion jatkaa myös eläkkeellä.”

 HALUATKO TYÖKAVERIKSEMME AREKIIN?


Voit jättää avoimen hakemukseen osoitteeseen rekry@arek.fi.
Käy katsomassa tarkemmin meistä työpaikkana Ura Arekissa -osiosta.